Wątek: Prawo jazdy kod 78(automat)

tło aplikacji mobilnej aplikacja mobilna testy na prawo jazdy prawo-jazdy-360 tło aplikacji mobilnej

Pobierz aplikację i rozwiązuj testy na prawo jazdy bez potrzeby korzystania z Internetu!

27 sierpnia 2025 00:48
(Gość)
Użytkownik

Dzień dobry,

Posiadałem prawo jazdy B z kodem 78, natomiast po wymianie ze względu na skończenie się ważności badań w nowym dokumencie nie mam już ograniczenia 78. Po sprawdzeniu w mObywatelu również kod 78 został usunięty. Czy zmieniło się coś w przepisach i został on wykreślony? Czy to było przez pomyłkę? To znaczy że mogę teraz jeździć samochodem ze skrzynią manualną?

Pozdrawiam

4 listopada 2025 15:19
(Gość)
Administrator

hej, raczej nie, to nie jest tak że ten kod po prostu „zniknął” z przepisów 😅

kod 78 dalej oznacza prawo jazdy tylko na automat – i jeśli go wcześniej miałeś, to jego brak w nowym dokumencie może być po prostu błędem urzędnika przy wydruku lub aktualizacji danych po badaniach.

żeby mieć pewność, najlepiej sprawdź w CEPiK (wydział komunikacji może to potwierdzić) — tam jest wpisane, jakie uprawnienia faktycznie masz w systemie. czasem w mObywatelu coś się nie odświeża.

jeśli kod 78 faktycznie został usunięty z centralnej ewidencji, to oznaczałoby, że masz już pełne B (czyli możesz jeździć też manualem), ale bez oficjalnego potwierdzenia z wydziału lepiej nie ryzykować.

czyli w skrócie: raczej nie zmiana przepisów, tylko pomyłka lub błąd w danych — idź do wydziału komunikacji i niech sprawdzą w CEPiK.

Odpowiedź