Wątek: Przedłużenie prawa jazdy - 2023

tło aplikacji mobilnej aplikacja mobilna testy na prawo jazdy prawo-jazdy-360 tło aplikacji mobilnej

Pobierz aplikację i rozwiązuj testy na prawo jazdy bez potrzeby korzystania z Internetu!

22 października 2023 14:30
(Gość)
Użytkownik

Cześć wszystkim. Kończy mi się niedługo ważność prawka na samochód (zdane w 2013, ważne 10 lat). Zamierzam je przedłużyć, ale ku mojemu zaskoczeniu lekarz medycyny pracy zapytał mnie, czy mam zrobione psychotesty. Zdziwiony tym, zadzwoniłem do innego lekarza medycyny pracy, jednak on też zapytał o psychotesty. Zadzwoniłem więc do pobliskiego OSK, a pani która zapisywała mnie na w/w testy również była zaskoczona, zdziwiona wręcz, że do przedłużenia prawa jazdy są one potrzebne.

W związku z tym mam pytanie, może ktoś już to przerabiał - czy kierowca niezawodowy również musi mieć psychotesty aktualne, by móc przedłużyć prawo jazdy kat. B ?

23 października 2023 08:15
(Gość)
Użytkownik

nie, spokojnie 😅 jeśli masz tylko kategorię B i nie jesteś kierowcą zawodowym (czyli nie jeździsz służbowo ciężarówkami, autobusem itp.), to nie musisz robić psychotestów.

psychotesty są wymagane tylko dla kierowców zawodowych – np. kat. C, D, E, albo jeśli masz wpisane w prawku kody dotyczące pracy kierowcy. do zwykłego przedłużenia prawa jazdy kat. B wystarczy zwykłe badanie lekarskie u lekarza uprawnionego do badań kierowców.

czasem lekarze pytają o psychotesty, bo mylą badania dla kierowców zawodowych z tymi dla „zwykłych” kierowców. najlepiej od razu zaznaczyć, że chodzi tylko o przedłużenie prawa jazdy kat. B – nie zawodowe. wtedy nie będzie żadnego problemu 😉

w skrócie: psychotesty nie są potrzebne przy przedłużaniu prawa jazdy kategorii B, jeśli nie wykonujesz pracy kierowcy zawodowo.

Odpowiedź