Wątek: Ustąpienie pierwszeństwa pieszemu

tło aplikacji mobilnej aplikacja mobilna testy na prawo jazdy prawo-jazdy-360 tło aplikacji mobilnej

Pobierz aplikację i rozwiązuj testy na prawo jazdy bez potrzeby korzystania z Internetu!

11 sierpnia 2021 16:05
(Gość)
Użytkownik

Cześć,

może piszę z głupim pytaniem,ale już mam mętlik w głowie. Ostatnio na jazdach zbliżałam się do przejścia dla pieszych przy którym stał mężczyzna chcący przeprowadzić rower. Zaczęłam hamować żeby go przepuścić,na co mój instruktor kazał jechać dalej i tego nie robić. Wytłumaczył mi że nie był to pieszy, ponieważ miał rower. I teraz mój zonk bo w definicji pieszym jest też osoba pchająca rower,a na jezdni były pasy więc po prostu normalne przejście. Może ktoś wyjaśnić? 

13 września 2021 18:00
(Gość)
Użytkownik

hej, nie głupie pytanie wcale  i dobrze, że to zauważyłaś, bo to jedna z tych sytuacji, które często mylą kursantów.
masz rację – zgodnie z przepisami pieszym jest też osoba prowadząca rower, czyli teoretycznie powinnaś ją przepuścić, jeśli wchodzi lub zamierza wejść na przejście.

ale w praktyce, jeśli ktoś stoi jeszcze na chodniku i tylko trzyma rower, to nie ma obowiązku się zatrzymywać – dopiero gdy zaczyna wchodzić na pasy, wtedy musisz ustąpić. instruktor pewnie chciał ci pokazać różnicę między “chce wejść” a “po prostu stoi z rowerem”.

czyli podsumowując:
 jeśli pcha rower i wchodzi na pasy – traktujesz jak pieszego, zatrzymujesz się.
jeśli stoi obok przejścia i nie wchodzi – jedziesz dalej, bo nie ma pierwszeństwa.

ot, taki niuans, który na egzaminie robi różnicę 

Odpowiedź